Voor freelance fotograaf Jules den Boer (1967) is fotografie een passie. In 1997 begon hij met een opleiding 'analoge zwart - witfotografie'.

Tegenwoordig is hij, wat fotobewerking en afdrukken betreft, helemaal overgestapt naar 'digitaal'. "De voordelen van digitale fotobewerking zijn te groot om nog langer de doka op te zoeken om een beeld goed op papier te krijgen. Met mijn huidige printer evenaar ik zeker de kwaliteit van de oude barietprints. Wellicht zijn de prints wel beter dan bariet...Sowieso druk ik portretten monochroom af met mijn eigen (sepia) toning. Dat blijft voor mij het allermooist. Niet afgeleid door kleuren. Andere onderwerpen komen het best tot zijn recht in kleur. Desondanks blijft mijn eerste gedachte:"Hoe ziet dit beeld er in zwart - wit uit?".

Zijn favoriete beelden maakt hij van industriële landschappen, natuurgebieden, architectuur en mensen. "De oude staalfabrieken van de Industriecultuurroute (Ruhrgebied, Duitsland) en de verlaten Belgische mijnen zijn een favoriete plek om een dag te zwerven.

Daarnaast is het ook heerlijk om in alle rust een mooi portret, eventeel als fine art, van iemand te maken. Rechttoe rechtaan, zo min mogelijk gekunsteld. Eén ding blijft onveranderd en dat is zijn benadering van een onderwerp. "Ik probeer altijd de kern van een onderwerp in een beeld te vangen. Kortom: alleen dat wat nodig is..."

Qua apparatuur gaat het van klein naar groter. "Ik begon met 35 mm kleinbeeld en ben inmiddels overgestapt op 6 x 7cm, 6 x 9cm of nog liever 4 x 5 inch en 8 x 10 inch alle met een gering aantal vaste lenzen. Voor 4 x 5 inch gebruik ik regelmatig Polaroidfilm ... met fantastische resultaten!"

CONTACT

tel: + 31 6 434 232 75

e-mail: julesdenboer@hotmail.com

PUBLICATIES

Black & White Photography:
sept. 2006 website review

juli 2008
Ilford Gold Awards: Portretten

aug. 2008
Ilford Gold Awards: Still life

sept. 2008
Ilford Gold Awards: Landschap

BOVO-gids Tilburg
2006 - 2016 foto's